Salut!

Welcome - Willkommen - Tervetuloa - Bienvenue - Esiet sveicinati - Witajcie - Kalos orisate - Hos geldiniz - Bine ati venit!

duminică, 1 iulie 2012

Chestionar final


Europe in Motion” Project
Comenius Multilateral Partnership
Questionnaire
  1. 1. How many countries are involved into project ?
  2. 2. Name as many countries involved into project as you can.
  3. 3. Name 5 cities from these countries.
  4. 4. Name 3 actions you made part of from the project.
  5. 5. You played a specific game from your country?
  6. 6. You played a specific game from other countries ?
  7. 7. Name a specific game that you like it.
  8. 8. Have you made new friends?
  9. 9. Name 3 things that you want to happen in the project.
  10. 10. Specify a Comenius sport that you play currently.
  11. 11. Name other  activities that you done in the project.
  12. 12. Name 3 things that you learn after this project.
  13. 13. Do you want to be a part of a future Comenius project ?
  14. 14. In 3 words you have to conclude to whole project.
  15. 15. Name a suggestion that you have for organizers.
            In urma aplicarii la peste 80 de elevi din clasele participante la proiect, a rezultat situatia:  85% dintre elevi au enumerat minim 7 tari din proiect, 10% au gasit intre 5 si 7 tari, iar 5% au gasit sub 5 tari. 100% au gasit  cele 5 orase din  tarile participante. Cele 3 lucruri din proiect au fost diferite, de la diferitele jocuri la activitatile diverse.
  








Reuniune de proiect - Bremen II


Momentul principal l-a constituit  vizitarea şcolii. Pentru cei 150-170 de elevi pe care îi are şcoala este foarte mare cu multe săli auxiliare. Ni s-a explicat că nu este o şcoală bogată, că au destul de mulţi emigranţi şi şomeri, dar că reuşesc să implice foarte mult părinţii în activităţile zilnice. 
Şcoala germană este mult diferită de cea românească: şcoala primară este foarte importantă pentru că la sfârşitul ei se dă un examen. În funcţie de acest examen elevii sunt direcţionaţi spre  Gymnasium ( cei care vor să urmeze o carieră academică), Realschule (pentru cei care vor să urmeze Politehnica) şi Hauptschule  (pentru cei care vor urma o filieră vocaţională). După clasa a IX-a sau a X-a, în funcţie de filieră, vor da un examen. Cei care vor sî se angajeze o pot face acum, cei care vor să continuie o pot face cu încă doi sau trei ani, finalizaţi cu un alt examen, diferenţiat în funcţie de filieră. Cam 10% dintre elevi absolvă Gymnasium, 35% Realschule şi 55% Hauptschule.
Am asistat la ore, am rezolvat puzzle-uri cu elevii, am cântat cu ei, am desenat şi ne-am jucat cu ei. Am prezentat filmuleţe despre Galaţi şi România, am răspuns la întrebările elevilor germani, am vizitat colţul românesc, am asistat la o oră de gimnastică şi la o oră de limba engleză etc.
 Ca un corolar al proiectului gazdele au pregătit o serbare compusă din dansuri, câtece şi poezii din toate ţările implicate în proiect.  România afost reprezentată de două dansuri, unul bănăţean, mai lent, şi altul, o horă transilvăneană, ceva mai rapidă, care a smuls cele mai multe aplauze de la auditoriu.










Reuniune de proiect - Bremen I



În perioada 11-16 mai 2012 am participat  la ultima reuniune a proiectului Comenius, „Europe in Motion”, reuniune care a avut loc în Germania.
Cu această ocazie am pregătit un DVD cu „Olimpiada copiilor”, competiţie desfăşurată în fiecare şcoală parteneră.  Fiecare dintre noi am ales un joc cât mai reprezenativ pentru elevi, iar apoi într-o anumită zi, în fiecare şcoală se vor desfăşura toarte cele 9 jocuri. Alegerea a fost grea pentru că fiecare dintre noi aveam multe  şi interesante jocuri dar în final a rezulatat următoarea listă: „alergatul cu o găleată plină cu apă” – Polonia, „aruncatul cizmei”  şi „alergatul în „3”picioare” din Finlanda, „noua pietre” din Turcia, „100 metri alergare viteză” din Germania, „1,2,3 Stai” din Franţa, „săritura de pe loc” din Grecia, „alergatul cu un ou în lingură”din Letonia şi „alergatul intr-o sacoşă” pentru România. Pentru că era sfârşitul proiectului am realizat şi un chestionar, pe care l-am aplicat la toate clasele, chestionar tradus de elevi în limba engleză.
Aceste materiale le-am prezentat la Bremen, Germania. Capitala landului Brema,compus doar din două oraşe Bremen şi Bremerhaven, cu centrul său monument UNESCO, este plină de monumente maiestuoase (Palatul Primăriei, Domul, Statuia lui Roland etc.).  Foarte interesante sunt şi cartierele Schnoor şi Bottcherstrasse. La 60 de km de oraş am vizitat portul Bremerhaven, în care se află Muzeul Emigraţiei (cu ambele faţete ale fenomenului – atât germanii care plecau în America în sec.XIX, cât şi emigranţii care vin în Germania în zilele noastre,  un submarin din timpul Războiului Rece şi un muzeu dedicat climei.

 






Meeting in Romania II



Oaspeţi francezi şi turci în „dulcea urbe a Galaţilor”



În cadrul unui proiect Comenius de parteneriat multilateral („Europe in Motion”), Şcoala Gimnazială Nr. 26 „Ion Creangă” Galaţi a primit vizita reprezentanţilor şcolii „Ecole Langevin” din Begles, Franţa şi ai şcolii „Haskoy Primary School. Programul alcătuit de colectivul şcolii a fost foarte bogat şi a cuprins asistenţă la orele de curs (atât la ciclul primar cât şi la ciclul gimnazial), program de dansuri populare şi sportive (trupa de dans a şcolii), recitări de poezii, cântece, sesiuni de întrebări pentru oaspeţi (atât de la elevi cât şi de cadrele didactice). Au fost întâmpinaţi cu tradiţionala „pâine şi sare”, au dansat „Braşoveanca”, au ascultat mai multe cântece folclorice din zona Galaţiului, au vizitat colţul folcloric al şcolii, au învăţat când se scrie „ia” şi când „i-a”, au aflat cum sună o poezie de Mihai Eminescu, au atins apa Dunării, au văzut figurine „origami” realizate de elevii noştri etc.
Colegii noştri au fost extrem de interesaţi de metodele noastre de predare, de modul nostru în care rezolvăm problemele. Ca observaţii personale: sistemul de învăţământ german e mult mai dur la primar, elevii având de trecut un examen dificil la sfârşitul ciclului, examen în funcţie de care vor fi orientaţi spre filiera academică sau vocaţională. În schimb sistemul turcesc e mult mai asemănător cu al nostru, sistemul de angajare al profesorilor fiind diferit, în sensul că fiecare profesor acumulează puncte (cele mai multe puncte se acumulează însă în funcţie de depărtarea şcolii de capitală).
Pentru a arăta şi câte ceva din frumuseţile Galaţiului am efectuat vizite la Biserica Precista (mulţumiri preotului Ionel Buruiană), Biserica Greacă, Casa Cuza, Casa Colecţiilor, Muzeul de Artă, Liceul de Artă.

 






Olimpiada copiilor


Jocurile Olimpice pentru copii


1.Letonia – Alergatul cu un ou în lingură

2.Franţa – 1,2,3, Stai

3. Finlanda (R) – Aruncatul cizmei

4.Finlanda (L) – Alergatul în „3”picioare

5.Grecia – Săritura de pe loc

6.Turcia – Noua pietre

7. Germania – 100 metri alergare

8. Polonia – Alergatul cu o galeata

9. România – alergatul intr-o sacoşă



1.Două sau mai multe echipe. O lingură şi un ou (cartof sau altceva). Se aleargă  cu oul în lingură până la un punct (sticlă) apoi se intorc la punctul initial. Cine ajunge primul castiga.

2.Individual.Un perete. Cu fata la perete sta un elev. La distanta, 5-7 metri, stau ceilalti elevi care se apropie de perete. Primul elev spune „1,2,3, stai” si in acel miment se intoarce spre ceilalti elevi; pe care il vede in miscare il elimina din joc. Scopul este de a-i elimina pe toti inainte ca acestia sa ajunga la perete.

3. Se ia o cizma si se arunca pe spate cat mai departe.

4.Echipe. Doi elevi din aceeasi echipa au cate un picior legat unul de celalalt. Cele doua echipaje alearga până la un punct (sticlă) apoi se intorc la punctul initial. Cine ajunge primul castiga.

5.Echipe sau individual. Se sare de pe loc cat mai departe.

6. Exact ca jocul de tintar.

7.Individual. Se alearga 100 m in timpul cat mai scurt.

8.Se alearga cu galeata plina cu apa. Se puncteaya atat timpul cat si cantittatea de apa ramasa in galeata.

9.Se alearga cu picioarele intr-o sacosa.






 



Childhood Games

             
Motion is Fun

1.           Running in pairs with a leg tied to colleague’s leg

The kids makes 2 teams  and form a relay. The pairs start to run to the ending point, then return to starting point and pass the flag to another team pair. The fastest team wins.The pair can run, jump, crawl whatever they choose to do. And of course you have to fun especially the pairs are funny: one tall and one short, one tubby and one thin, one speedy and one very lazy and so on.


2.     Running in one leg.
Kids can form teams (2,3,4 ...) or play individualy. If there are teams the fastest one   wins,   if they play alone and they are too many the teacher have to time the kids to see the fastest.  The other leg can tied up or can be kept with the hand.
  

3.     Running around bottles
On the field in the teacher  sits in straight line from place to place 3-4    bottles.        Two       teams are formed  that will run in running relay.   First    student will have in hand a   bottle and will bypass the bottles in slalom, then at the end he will  let the bottle  and    return. The following student will go on the same path, will take the bottle and give it   to the next and so on. The fastest team wins.
           

4.     Running into a sack (bag)

Kids splitted in 2,3 teams or play alone. They have to put theirs legs into a sack with handles and at the right signal jump to the end and go back. Teams will be splitted in 2 halves, at the both ends of the field. The student runs in sack, arrives to the end, pass the sack to the team mate and waits. The team mate runs in sack to the other end pass the sack to another team mate and so on.
If it is a relay the fastest team wins, if it individual teacher must use a stopwatch to establish who is the fastest kid.


5.     Punching the balloons

Kids are in 2 teams, one in front of eachother. Over them teacher release  balloons, proportional with the number of children, and every team will try to send the ballons, by punching, to the other team. When a team send all balloons into the other team’s field it scores a point. Firs team which aquires the fixed number of points (3, 4 etc) wins.


6.     The myriapod

Kids are splitted in two teams. Every team is link together by a rope, and they are staying one in front of another. The 2 teams start to run to the end , go back, start over untill teacher said stop. The fastest wins. Of course it will be a lot of fun because they have different speeds and dynamics.

7.     Running in a circle

Two teams. Every team has a circle, and inside it 2 or 3 kids (crowded is better). At teacher’s signal every teams runs to the end and then goes back, pass the circle to the mates and so on. The fastest team wins.